Sprekers Lentemarkt

Programma:

Locatie:

Het spekersprogramma vindt plaats in Huize Maas. Dit historische pand ligt direct aan de Vismarkt. Klik hier voor de locatie.

Kosten:

Alle sessies zijn volledig gratis te volgen. Voor een vrijwillige donatie kun je terecht bij onze The Green Shift kraam bij de ingang van Huize Maas.

Wie zijn de sprekers?

Mark Fleuren

Mark Fleuren komt spreken names stichting Vissenbelangen. Vanuit deze stichting brengen Mark & Lesley sinds 2020 de belangen van vissen onder de aandacht. Dit doen zij door middel van het delen van verhalen en onderwaterbeelden over vissen. Ook vertellen ze over welke problemen er zijn. Zij willen bereiken dat mensen en organisaties een connectie gaan voelen met vissen en hun leefomgeving. Dit zou moeten leiden tot het maken van visvriendelijke keuzes en de bescherming van vissen.

In deze lezing zal Mark met name ingaan op de impact van de visserij en viskwekerijen, met een focus op de Noordzee en de Waddenzee. Wist je dat de Nederlandse visserij is veel groter is dan de cijfers doen vermoeden? Dit bijvoorbeeld door het varen onder andere vlaggen en dochterondernemingen van Nederlandse eigenaren in het buitenland.

Daarnaast wil Vissenbelangen graag de wereld van de vissen dichterbij de mensen brengen. Zo zal Mark ook het verhaal van een specifieke vis erin verwerken, zodat men ook wat meer feeling met deze dieren krijgt.

Mireille Peletier

Kennismakingssessie KlimaatGesprekken thema voeding.

Verklein je voetafdruk en vergroot je handafdruk.

Je bent bezorgd over klimaatverandering. En je wil graag een bijdrage leveren aan de oplossing. Maar hoe doe je dat?

In deze kennismakingsworkshop geven we een korte introductie op het thema voeding. Je ontdekt welke impact voeding kan hebben op het klimaat. Vervolgens geef ik wat tips om op een laagdrempelige en positieve manier een gesprek hierover aan te gaan met je vrienden, gezin, collega’s of anderen.

Deze sessie wordt gegeven door Mireille Peletier. Van origine is ze lang werkzaam geweest als opbouwwerker in het sociaal domein. Op dit moment is ze werkzaam als projectleider duurzaamheid en energietransitie bij de Tintengroep. In deze functie mag ze haar collega’s ondersteunen in het oppakken van hun rol in de energietransitie en de verduurzaming van de samenleving. Daarnaast is ze KlimaatCoach vanuit Stichting KlimaatGesprekken.

Wil je liever een volledige workshopssessie van KlimaatGesprekken volgen? Kijk dan eens op www.klimaatgesprekken.nl/workshopreeks-volgen

Willem Vermaat

Reageren op de argumenten van niet-veganisten: doe mee en win!

‘Vlees eten is natuurlijk’, ‘Veganisme is extreem’ en natuurlijk: ‘Wat als je op een onbewoond eiland zou zijn en alleen maar dieren kon eten om te overleven?’ Als je veganist bent, heb je deze en talloze andere tegenwerpingen regelmatig gehoord. Of misschien heb je zelf deze of andere bedenkingen die een reden zijn om niet (volledig) veganistisch te eten. Zodra je je bewust bent van het carnistische wereldbeeld waaruit zulke tegenwerpingen voortkomen, zie je dat deze hun kracht verliezen. Niet veganisme is de vreemde keuze die je zou moeten rechtvaardigen of verdedigen. De carnistische norm waarin koemelk drinken normaal is, maar hondenmelk drinken absurd; waarin kippeneieren eten normaal is, maar mereleieren consumeren absurd; waarin je dolfijnvriendelijk gevangen tonijn kunt eten, maar geen tonijnvriendelijk gevangen dolfijn, die carnistische norm is zelf absurd.

Dit is een lezing die je aan moet durven, omdat je bezwaren tegen veganisme als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Daarnaast laat hij zien hoe je anderen bewust kunt maken van de absurde carnistische norm. Samen (we maken er een interactief gebeuren van!) gaan we op zoek naar de beste komische reacties op tegenwerpingen tegen veganisme, die de absurditeit van de tegenwerping blootleggen. Je kunt door aan deze lezing mee te doen ook nog eens zijn boek Waarom we geen hondenmelk drinken winnen. Wat je daarvoor moet doen, vertelt hij tijdens de presentatie. Dit boek zal ook te koop zijn bij de stand van The Green Shift.

Quinten Messemaker (De Woldtuin)

SavageCilla is verhinderd voor morgen (7 mei 2023), dus haar lezing gaat helaas niet door. Daarom zijn we extra blij dat Quinten Messemaker wil komen vertellen over de Woldtuin, een tuin met regeneratieve groenten.

De Woldtuin is een ‘savanne agroforestry systeem’ met een mix van eenjarige en vaste planten, struiken en bomen. De Woldtuin is gevestigd in Bedum en ze passen regeneratieve (herstellende) landbouw toe, middels een unieke combinatie van natuurlijke technieken. Door deze technieken verandert de savanne gestaag van een biologisch verarmd weiland naar een snel uitdijende groene wereld. De Woldtuin draagt hier als ‘no-dig’ tuinderij sterk aan bij. De bodem wordt gevoed en niet te veel verstoord, zo wordt ze gezonder en rijker waardoor de planten sterker en smaakvoller zijn.

Quinten zijn doel is om bio-diversiteit-hotspots te creëren op en in landbouwgrond en zo bij te dragen aan herstel van de natuur. Want een gezonde bodem is immers de basis voor gezond eten.

Ben je benieuwd hoe ze dit doen in de Woldtuin? Kom luisteren naar zijn lezing tijdens de Vegan Lentemarkt om 15.00u.

Lisette Weustenink

De PLANT BASED TREATY is een internationale campagne van de Save Movement die gestoeld is op de Fossil Fuel Treaty. Al tientallen jaren wordt er op verschillende manieren geprobeerd consumenten bewust te maken van de impact van hun keuzes op voedingsgebied. Helaas zonder het gewenste effect te bereiken. De vegan opties in de supermarkt nemen toe, maar ook de vleesconsumptie stijgt nog steeds.

Vandaar dat de Save Movement inzet op systeem verandering bij beleidsmakers, politici en grote bedrijven. 

Zij willen een actieve verandering naar een plantaardig voedselsysteem en het herstel van natuurgebieden die derhalve vrijkomen door een verminderd gebruik van landbouwgrond.

Wil je weten hoe dat precies zit, hoe we dat doen en hoe het de Save Movement wél lukt om bij politici aan tafel te komen?
Kom dan luisteren naar deze lezing!

We can no longer ignore the cow in the room!

*GECANCELD* Cilla Voogd (SavageCilla)

Het begon allemaal in 2014 met SquatCilla. Een platform waar Cilla al haar kennis over plantaardig eten in combinatie met krachtsport kon delen

En ja, dat werd een succes. Met haar artikelen op SquatCilla.nl, bijbehorende socialmediakanalen, workshops, lezingen en gastcolleges inspireerde, motiveerde en informeerde ze maandelijks zo’n 40k volgers richting een plantaardig(er) en sportiever leven. Bedrijven als Greenchoice, T-Mobile, Alpro, Adidas en Body & Fitshop haakten aan. Uiteindelijk won Cilla de Food Blog Award van 2017 en ging ze er met zilver vandoor tijdens de Vegan Awards van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, categorie ‘Beste Vegan Blogger. 

Onder het mom van blijven groeien, jezelf steeds opnieuw uitvinden en tijden van reflectie beëindigde ze het SquatCilla.nl avontuur in 2020. Ze wilde méér dan alleen maar praten over de sport-vegan combi. Méér dan alleen de focus leggen op een fit uiterlijk. En méér mensen laten nadenken over ethiek, vegan leven en duurzaamheid. Dus dat deed ze! 

Waar SquatCilla stopte gaat SavageCilla verder. Time to go next level. Een level waar uiteraard nog steeds over de vegan lifestyle en food wordt gepraat, maar ook over taboes, empowerment, sustainability, bodypositivity en gezondheid, zowel voor je lijf als je mind.

Een soort veganüberawesomeness 3.0.

Terug naar top