Sprekers Vegan Lentemarkt 2024

Programma

12.00 Dominique Wulf – Vol zelfvertrouwen volwaardig plantaardig opvoeden

13.00 Bianca Harms – Een plantaardige toekomst, hoe overwinnen we de weerstand?

14.00 Patrick Deckers – De oplossing ligt op ons bord: Waarom veel meer plantaardig goed is voor onze gezondheid en die van de aarde

15.00 Lani Eggert – Niemand is vrij totdat we allemaal vrij zijn

16.00 Lenneke van Gaal – Voorbij humane washing – over dieren, (on)recht en blije koeien in de wei

Dominique Wulf

Koken voor kleintjes

Vol zelfvertrouwen volwaardig plantaardig opvoeden

Dominique Wulf is moeder van een vegan peuter en voedingsdeskundige met een focus op plantaardig eten. Vanuit haar passie en overtuiging begon ze steeds meer te delen op haar Instagram-pagina ‘Koken voor Kleintjes’.

Voor Dominique is plantaardig opvoeden namelijk de enige logische keuze die er is. Ze kan zich voorstellen dat je niet goed weet waar te beginnen, snel terugvalt op vegan burgers en twijfels hebt of je kinderen wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Als je zin hebt om vol zelfvertrouwen met het hele gezin (meer) plantaardig te eten dan is deze lezing wat je nodig hebt. Dominique zorgt dat je na de lezing de basics over voeding kent, je weet welke voedingsstoffen extra aandacht nodig hebben, hoe je volwaardige maaltijden samenstelt en welke supplementen handig zijn.

https://kokenvoorkleintjes.nl/

Bianca Harms

Transformational media

Een plantaardige toekomst, hoe overwinnen we de weerstand?

Benieuwd waarom het voor velen zo’n uitdaging is om minder of helemaal te stoppen met het consumeren van dierlijke producten, en wat er nodig is om deze weerstand te overbruggen?

Deze vraag heeft Bianca Harms al geruime tijd geïntrigeerd, zowel op persoonlijk vlak als in haar professionele bezigheden. Na ruim 20 jaar vegetarisch te hebben geleefd, heeft Bianca 10 jaar geleden de definitieve stap gezet om volledig te stoppen met het gebruik van dierlijke producten.

Als marketing wetenschapper en lector Transformational Media aan NHL Stenden Hogeschool is Bianca samen met haar team actief bezig met onderzoek naar de rol van communicatie en media in de transitie naar een duurzamere samenleving. Daarbij ligt de focus op het stimuleren van positieve gedragsverandering en het ondersteunen van merken en organisaties om sociale en duurzame impact te realiseren.

Bianca richt zich vooral op projecten die zich richten op de overgang naar een meer plantaardige levensstijl. Samen met professor John Hoeks (RUG) en lector dr. Rob van Haren (Hanze) heeft Bianca vorig jaar Trans-Plant opgestart, een initiatief gericht op het samenwerken met duurzame voedselinitiatieven om een plantaardige samenleving te bevorderen.

Tijdens haar lezing zal Bianca de diepgewortelde en vaak onbewuste mechanismen onthullen die het moeilijk maken voor mensen om minder vlees en zuivel te consumeren, en zal ze strategieën verkennen om hen aan te moedigen tot een meer plantaardige levensstijl.

Patrick Deckers

Oprichter Caring Doctors

De oplossing ligt op ons bord: Waarom veel meer plantaardig goed is voor onze gezondheid en die van de aarde

Patrick Deckers is orthopedisch chirurg en oprichter van Caring Doctors. Dit is een snel groeiende organisatie van zorgprofessionals die zich inzetten voor de noodzakelijke transitie naar een hoofdzakelijk plantaardig voedselsysteem; voor mens, dier en natuur.

Als activist en scheepsarts bij Sea Shepherd heeft Patrick de vernietiging van ecosystemen ervaren. De sterke afname van biodiversiteit in oerbossen en vervuilde oceanen plaatst de mens in een existentiële crisis. De destructieve bio-industrie, die dieren exploiteert voor voedselproductie, veroorzaakt biodiversiteits- en klimaatcrises, en welvaartsziekten. De oplossing hiervoor ligt op je bord.

Wil je je vast wat inlezen? https://eenvandaag.avrotros.nl/…/groep-artsen-wil-meer…/

Patrick Deckers

Lani Eggert

Activist voor collectieve bevrijding

Niemand is vrij totdat we allemaal vrij zijn

Als geadopteerd persoon kreeg Lani op jonge leeftijd al te horen van haar omgeving dat ze er anders uitziet dan de andere Nederlanders. Er anders uitzien betekent dat je anders behandeld wordt, of men dat nou wil toegeven of niet.

Afgelopen zomer deed Lani mee in de NPO Omroep Zwart documentaire ‘De Afhaalchinees’ en zodoende begon Lani zich naast haar strijd voor gelijkheid op gebied van mensenrechten ook online voor de dieren uit te spreken. Ze zag de parallellen in het anders behandelen van mensen en dieren, want net als bijvoorbeeld bij racisme: waarom heeft een hond meer waarde dan een koe?

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die schade ondervinden van de veehouderij mensen van kleur zijn. Denk bijvoorbeeld aan de migranten in de slachthuizen, dwangarbeiders in de visserij, mensen die het dichtst bij vervuilende veehouderijen wonen en ontheemden in de landen die worden ontbost.

Veganisme biedt ons volgens Lani een kans om koloniale systemen te ontwrichten door de meest fundamentele bouwstenen van het kolonialisme ter discussie te stellen: het reduceren van alle levensvormen tot objecten voor kapitalistische uitbuiting.

Kortom: food for thought!

Lenneke van Gaal

Jurist en activist dierenrechten

Voorbij humane washing – over dieren, (on)recht en blije koeien in de wei

Lenneke van Gaal is een jurist en activist met een focus op duurzaamheid, in het bijzonder dierenwelzijn en dierenrechten.

“Melk is goed voor elk!”, “La Vache Qui Rit (de lachende koe)” en “3-sterren Beter Leven”. Als je de kreten in de supermarkt mag geloven hebben we melk, vlees en eieren nodig en doen we dieren er een plezier mee. Het is niet zo gek dat we met z’n allen zijn gaan geloven dat dieren er voor ons zijn om te gebruiken.

De wet versterkt dat idee. Zo mag het woord ‘melk’ alleen gebruikt worden voor de verkoop van koeienmelk. Plantaardige melk mag vooral geen melk heten; stel je toch een voor dat mensen in verwarring raken en per ongeluk diervriendelijk melk kopen, die ook nog eens minder schadelijk is voor het klimaat.

Lenneke vertelt ons hoe het anders kan. In haar presentatie laat zij onder andere zien hoe het recht gebruikt kan worden om de lobby van de vee- en zuivelindustrie te bevechten.

De favoriete quote van Lenneke is “when you go vegan, you give up nothing. You just stop taking what was never yours to take.”

Lenneke deelt met ons hoe zij haar juridische werk en haar activisme inzet om te bewijzen hoe waar deze quote is. Want een koe die melk geeft, is geen melkmachine. Zij is een moeder.

Lenneke van Gaal