Standhouders Vegan Kerstmarkt 2023

365 dagen vegan

Karin Rietmeijer besloot van de ene op de andere dag volledig over te stappen naar een vegan leefstijl. Dit bleek nogal wat in te houden. Na haar eerste jaar schreef zij het boek 365 dagen vegan. Met dit handboek wordt de stap naar een vegan leefstijl zo gemakkelijk mogelijk gemaakt en vind je antwoord op meer dan honderd vragen. En, zoals een aantal van jullie misschien al zien is het geïllustreerd met de prachtige opmaak en tekeningen van Maria Tiqwah Art.

Naast dit boek neemt Karin Rietmeijer ook haar tweede boek ‘Peace, Love & Vegan Food’ mee. Een boek vol lekkere en makkelijke gerechten.

May be an image of 1 person and text that says "PEACE, VEGAN FOOD LOVE 365 dagen vegăn P 365dagen vegăn 365 dagen vegăn PEACE, PEACE,LOE LOVE VEGAN FOOD KARIN"
May be a graphic of text

Atalanta

Atalanta is van mening dat de wereld veel mooier kan en het denken veel dieper kan. Bijvoorbeeld in de vorm van boeken en boekjes. Atalanta is tegen elke vorm van onderdrukking, voor vrijheid en voor het putten van veel vrolijkheid uit radicale veranderingsgezindheid.

Ze komen tijdens de Vegan Kerstmarkt met boeken, brochures, en kinderboekjes over dieren en veganisme.

May be an image of 5 people, slow loris and text

Bite Back

Bite Back Nederland is een gedreven organisatie met een krachtige stem voor onderdrukte dieren die zich met veel passie inzet voor dierenrechten.

Dit doen zij door middel van directe geweldloze acties en campagnes. Denk dan aan campagnes als ‘Dolfinariumvrij Nederland’, ‘Uitgemolken’ en ‘Voor Vermaak zonder Dieren’.

Hoor je graag meer? Wil je hen steunen? Of ben je benieuwd naar hun merchandise? Kom ze bezoeken tijdens de Vegan Kerstmarkt.

Boskunst

Dine van Erck van Boskunst komt ons verblijden met… boskunst!

Dine neemt je mee in de magische wereld van de natuur, sprookjesachtige bossen en dieren. Dine is een groot natuurliefhebber en deze liefde zie je terug in haar kunst.

Op de kerstmarkt kun je bij haar terecht voor prints van dieren en beschilderde producten (zoals vogelhuisjes, doosjes en notitieblokjes).

Kom jij langs voor deze unieke (kerst) cadeautjes?!

May be an illustration of 1 person, book and text

CrowBunny

Ben jij op zoek naar toffe animal friendly merchandise met een vegan boodschap? Kom dan zeker langs CrowBunny.

Hier kun je terecht voor bijvoorbeeld stickers en kleding met thema’s als dierenrechtenactivisme, klimaatverandering en milieuvervuiling.

De kleding en tassen worden bedrukt op biologisch katoen. En wist je dat van elke aankoop 10% naar een goed doel gaat?

Kortom, kom vooral even neuzen.

May be an image of text
May be an image of text

Dhana Chocolate

Handmade raw chocolate.

Met liefde gemaakt voor lichaam en geest zijn de verse bonbons van Dhana Chocolate een smaakvolle belevenis op zich.

Voor de bonbons worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt – denk bijvoorbeeld aan rode biet of kurkuma. En daarbij zijn ze ook nog eens vrij van geraffineerde suikers en worden ze bereid met enkel biologische ingrediënten.

Ditha Bonita

Ditha Bonita komt ook dit event weer met fair fashion en toffe, unieke gifts. Denk bijvoorbeeld naast vegan kleding ook aan (thermos)bekers, lunchpotten/boxen, Bambooks en petfles tasjes.

Ditha Bonita staat namelijk voor slow fashion met eerlijke, vegan en duurzame producten. Kortom: met een goed gevoel winkelen.

May be an image of coffee maker, tea strainer, tea and text

EM2

Ook dit jaar heeft EM2 Groningen, naast de bekende warme chocolademelk en glühwein, heerlijke vegan pizza’s op het menu heeft staan.

Dit (en daarmee ook ons evenement) past ook helemaal bij hun visie op duurzaam ondernemen. EM2 is volledig duurzaam gebouwd, ze maken gebruik van herbruikbare materialen voor bouwen en inrichting en werken zoveel mogelijk met lokale producten.

Meer weten over hun ‘gewoon groen doen’-mentaliteit? Lees hun verhaal: https://em2groningen.nl/duurzaam-ondernemen/

May be an image of 3 people, pizza and text
May be an image of fragrance and text that says "西 AIRFU FAIR FUME est. Amsterdam FAIRF"

FAIRFUME

“Perfume is the key to our memories.”

Parfum is één van de meest gevraagde en gewilde cadeaus. En hoe tof is het als dit vegan, cruelty-free, betaalbaar én lekker is.

Daarvoor ben je bij FAIRFUME op het goede adres. Hun parfums zijn namelijk geïnspireerd door bekende merken.

Wie ga jij dit cadeau doen?

May be an image of 1 person, chocolate bar and text

Fikat

“Re-greening the earth, one treat at a time”, aldus Fikat.

Fikat zorgt voor jouw vegan Zweedse “Fika moment”: een speciale koffiepauze met vrienden, familie of collega’s én iets zoets erbij.

De Zweedse lekkernijen van Fikat zijn handgemaakt en plasticvrij verpakt, want Fikat vindt bijdragen aan een groene aarde erg belangrijk. Zo planten ze een boom per verkocht product omdat bomen de longen van onze aarde zijn.

Kom jij voor jouw Fika moment?

Forest Fragrances

“Geef een groene kerst cadeau…”

…met de vegan en plasticvrije verzorgingsproducten van Forest Fragrances.

De verzorgingsproducten worden gemaakt met oog voor mens, dier en milieu. Denk daarbij niet alleen aan handgemaakte natuurlijke zeep voor lichaam en gezicht, maar ook aan solid shampoo, solid conditioners en zepen met edelstenen.

Wie ga jij verwennen?

Kan een afbeelding zijn van parfum en tekst

Functional Bites

Voeding, geen vulling.

Dat is het uitgangspunt van Functional Bites. Ze maken namelijk functionele voeding van superfood ingrediënten en natuurlijke supplementen voor energie, focus en ontspanning. En hun producten zijn ook nog eens vegan, organic en raw.

Je kunt tijdens de Vegan Kerstmarkt bij ze terecht voor hun functionele raw bars en raw granola’s.

May be an image of 2 people and text
May be an image of 1 person, biscuits, oat biscuits, cake and text

Green Bakers

Vegan de nieuwe norm maken, dat is de missie van Green Bakers.

En op welke manier kan dat nou beter dan met easy en lekkere bakmixen?

Met de bakmixen van Green Bakers kun je namelijk lekker bakken zonder zuivel, zonder eieren en zonder mixer – en ook nog eens zonder compromis op smaak. Super leuk om cadeau te doen, maar ook een uitkomst voor de drukke kerstdagen.

Voor welke gelegenheden kom jij bakmixen scoren?!

May be an image of 2 people, shoes and text

HOI

Er tiptop uitzien tijdens de kerstdagen (en daarna) kan met dank aan HOI Footwear. Zij komen namelijk met vegan sneakers en handgemaakte kleding.

Duurzame en eerlijke kleding vindt HOI erg belangrijk. De items van HOI bevatten geen dierlijke producten en zijn vrij van dierenleed. En ook het proces is naast duurzaam ook arbeidsvriendelijk en wordt uitgevoerd door lokale Amsterdamse en Portugese werknemers die eerlijk worden uitbetaald en onder fijne omstandigheden werk verrichten.

Juul.

“The best things in life are sweet.”

En precies daarvoor kun je terecht bij Juul. Zij komt namelijk met koeken, brownies en carrotcake naar de Vegan Kerstmarkt.

Voor welke lekkernijen kom jij langs?

May be an image of crumb cake, coconut macaroon, cupcake and text

KOKO TOKO

Met een gerust hart duurzaam shoppen?

Dat kan bij KOKO TOKO. Hier kun je namelijk terecht voor duurzame mode en andere duurzame producten (bijvoorbeeld accessoires, kaarten en zero waste producten) die met zorg, aandacht en liefde voor het leven en onze toekomst gemaakt zijn. Vrijwel het gehele assortiment is fairtrade, biologisch gecertificeerd en milieubewust geproduceerd.

En ze komen ook nog eens uit Groningen, hoe leuk is dat?

May be an image of 1 person, towel and text
May be an image of 1 person, chocolate bar and text that says "indy's Lindy's PATISSERIE Lind"

Lindy’s Patisserie

All you need is love… and chocolate.

Bij Lindy’s Patisserie kun je terecht voor vegan chocolade en luxe handgemaakte bonbons.

Deze prachtige kunstwerkjes (want dat zijn ze!) zijn heerlijk voor bij de koffie en thee, maar zijn ook nog eens hartstikke leuk als (kerst)cadeau.

Mambeco

Wil jij (nog) groener leven? Of een ander stimuleren groen(er) te leven?

Dan ben je bij Mambeco aan het goede adres. Mambeco is namelijk een duurzame webshop die is opgericht door de twee zussen Janneke en Willemijn. Dit vanuit een gezamenlijke passie voor duurzaamheid.

Wat vind je dan zoal bij Mambeco? Denk aan zero waste verzorgings- en lifestyle producten, zoals plasticvrije tandpasta, wasbare wattenschijfjes en zeepblokken, maar ook aan boterhamzakjes, natuurlijke sponzen, Food Huggers en Vegan Bee’s Wrap.

May be an image of 2 people, hair product and text
May be art of 1 person and text that says "MARIA N TIQWAH"

Maria Tiqwah Art

Maria Tiqwah is een vegan illustrator en is gek op dieren. Met aquarelverf en pastelkrijt creëert Maria een wereld waar ze van droomt: een mooie wereld waarin alle mensen en dieren gelukkig zijn.

Maria maakte illustraties voor onder andere Bont voor Dieren, de Partij voor de Dieren en stichting Dier&Recht. Ook is ze bekend van het ontwerpen van het logo, ‘Annie,’ en de verpakkingen van WildWestLand. En via The Art of Compassion Project worden er nu ook nog eens wereldwijd reproducties van haar werk geëxposeerd. De opbrengst hiervan gaat geheel naar goede dieren doelen.

Kortom, Maria voegt enorm veel kleur en (com)passie toe aan deze wereld! Ze komt naar de Vegan Kerstmarkt met haar prachtige kunstwerken, zoals kerstkaarten, kalenders en tekeningen.

Marla & Mathilda’s Tourbus

Kom tijdens de Vegan Kerstmarkt genieten van het (h)eerlijke vegan aanbod van Marla & Mathildas Tourbus.

Zij komen namelijk met hun foodtruck en daar kun je terecht voor een seitan bacon cheeze burger, Philly cheezesteak, sandwich, kebap of crêpe.

May be an image of burrito, burger, chicken sandwich, gyro and text that says "SWERKST MARLA & MATHILDA TOURBUS"
May be an image of 2 people, dog and text that says "Stichting Melief animal sanctuary I!AE"

Melief Animal Sanctuary

Ook Melief is er weer bij.

Deze bijzondere stichting vangt dieren op die verwaarloosd of mishandeld zijn. En ook dieren die niet in een asiel terecht kunnen of geen kans maken om er ooit nog uit te komen, worden liefdevol opgevangen bij Melief.

Deze dieren krijgen bij Melief een permanent thuis waar ze rustig oud mogen worden.

Wil je meer weten over deze bijzondere stichting? Of wil je weten hoe je ze kan helpen? Kom ze bezoeken op de Vegan Kerstmarkt.

Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV)

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft als ambitie om mensen te informeren, inspireren en enthousiasmeren over plantaardig eten en veganisme.

Je kunt ze kennen van de VeganChallenge, Vegan Awards, VeganFriendly.nl en andere projecten als ‘Melk je kan zonder’.

Op zoek naar inspiratie? Of benieuwd naar hun aanbod? Kom bij ze langs tijdens de Vegan Kerstmarkt voor alle informatie.

May be an image of 8 people and text that says "VEG W VE VEGAN magaz"
May be an image of 2 people, tofu and text

NL Soja

Non-GMO sojabonen, duurzaam en biologisch geteeld, op Nederlands bodem? Yes! NL Soja is een idealistisch initiatief van vader (Evert-Jan Daling) en zoon (Bas Daling).

Soja is een plant uit de familie van de vlinderbloemigen (net als erwten, veldbonen en lupine). Bij vlinderbloemige planten komen stikstofwortelknolletjes voor op de wortels. Hiermee kunnen ze stikstof uit de lucht binden en zo in hun eigen stikstofbehoefte voorzien. Kunstmest-stikstof is hierdoor niet nodig voor de groei, dus gaat het ook niet ten koste van de bestaande biodiversiteit.

En hoe leuk: naar aanleiding van alle positieve reacties tijdens de Vegan Lentemarkt (mei 2023) op hun biologische tempeh, zijn ze onlangs gestart met de eigen productie.

Partij voor de Dieren

“Keer het tij!”

De Partij voor de Dieren zet zich met succes in voor de planeet en al haar bewoners.

Sinds 2006 is de partij actief in de Tweede Kamer, maar ook buiten de Kamers, Staten, Raden en waterschappen zijn ze actief om hun stem te laten horen. Zowel landelijk als lokaal zet deze partij zich dus met hart en ziel in – zo ook in de gemeente Groningen.

Ben je benieuwd naar hun idealen, hoe Partij voor de Dieren Gemeente Groningen zich hiervoor inzet, hun acties en wat jij kunt doen om deze idealen te steunen? Kom langs tijdens de Vegan Kerstmarkt.

May be an image of text that says "Partij voor de Dieren Gemeente gen Spread not hummus, hate Partij voor de Dieren RE DUCE USE CYCLE Partij voor de Dieren Meer bos in onze gemeente! Implementeer bosaanleg in wijkvernieuwing Startnotitie eiwittransitie gepubliceerd! koploper zijnind eiwittransitie werkt samen en gemeente"
May be an image of 4 people and text

Pastiche Plant-Based

Van dromen naar doen! Na zijn afstuderen wist Claude dat hij een onderneming wilde beginnen waarin drie elementen terug zouden komen: ondernemerschap, veganisme en branding.

Na een periode van veel proberen (restaurant, pop-ups) maar ook met tegenvallers, kwam hij wel ergens achter. Bij de pop-ups bleken de ‘hot sauces’ een succes en deze werden dan ook aanleiding voor de switch naar retail!

Pastiche Plant-Based heeft nu verschillende ‘hot sauces’, waaronder de Vegan Egg Attack. Een saus met cayennepepers als basis en Kala Namak als smaakmaker. Ideaal voor roti, gebakken rijst of als smaakmaker voor roerei met tofu.

Plantpowders

De grootste passie van Plantpowders is heerlijke, gezonde en duurzame producten ontwikkelen. Producten die beter zijn voor mens, milieu en dier.

De producten die ze meenemen naar de Vegan Kerstmarkt zijn eiwitpoeder, sportvoeding, voedingssupplementen en plantaardige eiwitshakes. Zo hebben ze onlangs de allereerste niet ‘zanderige’ vegan eiwitshakes ontwikkeld die net zo lekker smaken als Whey Protein. Ook kun je er terecht voor de ‘no beef burgermix’ om zo zelf burgers te maken die veel proteïne bevatten.

En wist je dat ze samen met hun partner “Tree-Nation” voor iedere bestelling één boom planten in onder andere Madagaskar, Tanzania en Nepal?

May be an image of text that says "***** 0% UARANTEED PLANTPOWDERS Plantwhey PREMIU ICED COFFEE CARAMEL 2SHOTS PLANTPOWDERS NO BEEF BURGERMIX HIGH PROTEIN 26BURGERS T:750G PLANTPOWDERS 0% PLANTPOWDERS Plantwhey PREMIU PROTEIN ና५5 2X VANILLA TLAYOUR PLANTPOWDERS Plantwhey PREMI ICED COFFEE CARAMEL 19G PROTEIN 2SHOTS 19"

Sharp Sharp

“Handmade with Planty of Love.”

Daarvoor kun je terecht bij Sharp Sharp. Zij komen namelijk met vegan bakkerij producten zoals gebakjes, koekjes en granola. En hun producten zijn niet alleen vegan maar ook glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en met 99,9% biologische ingrediënten.

Met een goed gevoel kunnen genieten van al hun lekkers dus!

May be an image of text
May be an image of slow loris, owl, gingerbread biscuit and text

Skullding Hot

“Love pink, think green.”

Skullding Hot maakt namelijk heerlijk geurende kaarsen en waxmelts van koolzaadwas, een duurzame en plantaardige kaarsenwas zonder paraffine (en daardoor niet schadelijk voor mens en dier).

Op een groene manier jouw huis heerlijk laten ruiken! Dat is toch ideaal voor de knusse feestdagen of als (kerst)cadeau?

Stefastique

Stephanie Willems kwam er tijdens haar studie aan de Academie Artemis steeds meer achter hoe de mode-industrie de planeet en de mensen die in de business werken beïnvloedt. Vanuit dit besef begon Stephanie in 2019 het kledinglabel Stephastique.

Elk stuk is door Stephanie met liefde gemaakt en ethisch geproduceerd in Nederland. Ook gebruikt Stephanie enkel duurzame kleding, zoals geüpcyclede tweedehands kleding en GOTS-gecertificeerde stof.

Op de Vegan Kerstmarkt kun je terecht bij Stephastique voor T-shirts met vegan geïnspireerde opdrukken en andere duurzame, handgemaakte kleding en accessoires, zoals hoeden en draagtassen.

May be a graphic of 2 people and text
May be an image of 1 person, croquette, scotch egg, tofu and text

Supplì

Supplì komt met authentiek Italiaanse gerechten.

Een van die gerechten komt uit de Romeinse keuken: de suppli. De supplì is de bekendste en meest gewaardeerde snack in Rome: de bitterbal! Volgens de legende komt de term supplì vanuit het Franse “surprise,” een verrassing! Met enkel de beste ingrediënten: Carnaroli risotto, biologische tomatensaus, verse groenten en natuurlijk veganistische biologische mozzarella.

Kom jij ‘m proeven?!

Tree Sea Studio

Tree Sea Studio is een textiel- en sieraden textielmerk gevestigd in Nederland.

Hun natuurlijke katoenen stoffen zijn met de hand bedrukt door bekwame houtblock printers in Jaipur, India. Een van de oprichters woont daar en werkt samen met kleinschalige familiebedrijven voor de collectie.

En wist je dat de ontwerpen zijn geïnspireerd door de natuur en door de Indiase Mughal-kunst? Kortom; kunstwerkjes om te dragen.

Op de Vegan Kerstmarkt kun je bij ze terecht voor handgeprinte kleding, textiel en sieraden.

May be an image of towel, macramé and text
May be an image of 2 people, baguette, tart and text

Vegan Deacon

Vegan Deacon wil graag laten zien hoe gemakkelijk en gezond plantaardig eten kan zijn.

Bijvoorbeeld door je te laten ervaren dat groenten zo lekker kunnen zijn dat je geen vleesvervangers nodig hebt.

Chef Deacon is opgegroeid in Zuid-Afrika, dus lekker én gezond eten zit in haar bloed. En wist je dat zij een diploma heeft behaald aan de Vegan Chef School te Londen?

Op de Vegan Kerstmarkt komt Vegan Deacon met Zuid-Afrikaanse hapjes, zoals hand pies, laminations, pesto en chutneys.

Kom jij proeven?

VeganFun

Vegan is fun, aldus Bob ter Haak van VeganFun.

En dat komt hij graag met je delen tijdens de Vegan Kerstmarkt. Bob is diëtist en hij is vegan omdat zijn hart hem volgens eigen zeggen geen andere keuze laat. Voor de dieren, voor onze planeet, voor ons.

Naast een goed gesprek kun je 17 december ook terecht voor nieuwe, vrolijke en toegankelijke boeken over veganisme. Hierin lees je verhalen, inspiraties, recepten en tips.

May be an image of 5 people and text that says "50 Tinten Groen VeganFun.nl VeganFun"
May be an image of tofu and text

Veggiedeli

Veggiedeli, de 100% plantaardige webshop!

De belangrijkste motivatie voor Veggiedeli heeft te maken met de dieren. Alle dieren verdienen vrijheid zoals wij die ook voor onszelf wensen, aldus VeggieDeli. Daarnaast zijn de aspecten milieu, gezondheid van mens en planeet en betere wereldvoedselverdeling extra drijfveren.

Ze zijn dit keer dus weer van de partij met een groot en divers aanbod van vegan producten. Denk aan vegan kaas, vleesvervangers, sauzen en chocolade.

Kom jij hier jouw vegan boodschappen doen?

May be an image of baguette and text that says "000 VEGAN FOOD FOOD"

Voux

Voor lekkernijen in echte kerst/winter sferen, kun je terecht bij Voux.

Zij komen namelijk met saucijzenbroodjes, kerstmannetjes koeken, pompoen cake, dadel arretjes blok en gevulde choco dadel bonbons.

De keuze is reuze én lekker. Welke kom jij proeven 17 december?

Wheat. Pray. Love.

Wil je proeven hoe veelzijdig en smaakvol seitan kan zijn? Kom dan 17 december langs Wheat. Pray. Love. voor seitan producten voor thuis (diepvries, vacuüm verpakt) maar ook voor hun iconische saté uit het vuistje.

En seitan is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. Wist jij bijvoorbeeld dat seitan alle negen essentiële aminozuren bevat? En dat de seitan van Wheat. Pray. Love. voor maar liefst 30% uit pure planteneiwit bestaat?

May be an image of 3 people, rye bread, baguette and text that says "wheat. pray. love. seitan makers"